w tym tygodniu ciężko u mnie z ćwiczeniami. Wczoraj byłam na dwóch zajęciach pod rząd - zumba i cellustop : ) Dzisiaj natomiast przeszłam ponad 4 km na piechotę z torbą zakupów (a same dobre rzeczy kupiłam-kaszę jaglaną, płatki owsiane i jęczmienne, pęczak, sery białe, fetę, oliwę, 2 kg mąki żytniej) i torbą z książkami. Doszłam do wniosku, że jeśli mam czekać na autobus, który zjawi się za ponad pół godziny to szybciej będzie jak się ruszę, a nie będę siedziała i próbowała układać na nowo życie na ławce. Połączyłam przyjemne z pożytecznym. Jak będę mieć dzisiaj siłę to może poćwiczę. Tymczasem kilka słów o mojej ulubienicy owsiance, którą gotują na kilka dni by rano wstać i podgrzać, dodać owoce, jogurt i być szczęśliwą, najedzoną kobietą. Owsianka jest bardzo zdrowa, znalazłam fajny artykuł:
Właściwości odżywcze owsianki
Owies jest nie tylko bogaty w białko,
ale również posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie
owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych
mu do funkcjonowania aminokwasów. Jedna porcja płatków
owsianych zapewnia naszemu organizmowi:
witaminę B6 – która poprawia
pamięć i koncentrację, zapobiega występowaniu anemii,
witaminę B1 i kwas pantotenowy –
które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu,
korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i
paznokci,
substancje antydepresyjne i likwidujące
zły nastrój.
Porcja owsa zawiera również
magnez, żelazo oraz witaminy. Płatki owsiane to także źródło
błonnika. Udowodniono, że zawierają one najwięcej błonnika
rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu. Ma on zdolność tworzenia
lepkich żeli, które są odporne na działanie enzymów
trawiennych. Wykazuje właściwości prebiotyczne, co oznacza, że
jest pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Ponadto
bakterie częściowo rozkładają beta-glukan, co prowadzi do
powstania kwasów organicznych, które są bardzo istotne
dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu
odpornościowego. Owsianka na śniadanie lub kolację dostarcza
również kwasów tłuszczowych. Owies, ze wszystkich
zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Tłuszcz ten
zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których
organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ich wielką zaletą jest to, że:
Zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Odgrywają dużą rolę w profilaktyce
i leczeniu miażdżycy.
Dbają o nawilżenie skóry.
Łagodzą podrażnienia.
Chronią przed nowotworami.
Zdrowe odżywianie warto wspomóc
poprzez regularne spożywanie owsianki. Udowodniono bowiem, że
owsianka zjadana codziennie zapewnia większą sprawność fizyczną
i wytrzymałość. Jest uwielbiana przez kulturystów,
biegaczy, kolarzy. Zajmuje trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze
pokarmy świata. Posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość
odżywczą. Ma niewiele kalorii, a równocześnie likwiduje
uczucie głodu. Dlatego też warto jeść owsiankę.
Ciekawostki o owsiance
Owies uprawiano już w Europie w epoce
brązu, czyli ok. 1800-1700 roku p.n.e. W średniowieczu owsianka
była podstawą żywienia, dla angielskich górników
była posiłkiem, który dawał im siłę i wytrzymałość
podczas ciężkiej pracy. Dziś owsianka jest gościem na niewielu,
niestety, stołach. Dlaczego tak wiele osób zapomniało o
owsiance na rzecz sztucznie słodzonych płatków
kukurydzianych? Być może uznali, że jest trudna do przygotowania.
Nic bardziej mylnego, przyrządzenie owsianki zajmuje niewiele czasu,
a korzyści płynące z jej spożywania są nieocenione.
Najlepiej spożywać owsiankę
przygotowaną na mleku z dodatkiem bakalii (rodzynek, suszonych
moreli, śliwek, orzechów) lub świeżych owoców
(bananów, truskawek, jagód, jabłek). Owsianka jest
daniem prostym w przygotowaniu. Płatki owsiane zalewamy goracym
mlekiem, dodajemy bakalie, cynamon, wanilię i czekamy około 5-10
minut, aż zmiękną. Po tym czasie możemy dodać owoce i potrawa
jest gotowa do spożycia.
Jeśli chcesz zadbać o zdrowe
odżywianie, rozważ powrót do tradycyjnych produktów i
dań. Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale i smaczna.
Owsianka na śniadanie doda ci energii i pozytywnie wpłynie na
zdrowie.
http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-owsianki
owsianka na bardzo gęsto ;P
uwielbiam takie pojemniki, przygotowuję porcje owoców do owsianki na kilka dni
polecam kaszę jaglaną ze szpinakiem
wrap z pełnego ziarna z sałatką porową
MOTYWUJEMY:
Ja chyba nie mogłabym jeść takich przeleżanych owoców z pudełka przez kilka dni. Przecież to nic trudnego pokroić sobie codziennie świeże owoce do owsianki czy jogurtu ;)
OdpowiedzUsuńczasami ciężko pokroić owoce o 5 rano, są w pudełku najwyżej trzy dni. Ale masz rację to też lenistwo wystarczy wstać wcześniej i na świeżo przygotować. Bardzo chcę nakłonić rodziców i siostrę do zdrowszego odżywiania i dlatego przygotowuję jedzenie wcześniej. O dziwo mama już zaczęła jeść owsiankę :)
Usuńza owsianką to trochę nie przepadam, ale spodobała mi się ta sałtka z porami - co do niej dodajesz? (oprócz porów rzecz jasna :>)
OdpowiedzUsuńsałatka jest bardzo prosta i spontaniczna :) por, sałata lodowa, ser feta, jogurt naturalny, jajko gotowane, ogórek zielony i pieprz:) żałuję, że nie miałam w domu nic czerwonego by móc dodać, możesz przyprawić bardziej na ostro jeśli lubisz :)
Usuńbardzo dziękuję, wydaje się prosta, jest szansa, że mi się uda :) a ty z taką wiedzą to powinnaś się zgłosić do tego konkursu z mojanowafigura.pl/blogerki. chyba, że bierzesz udział i tylko czekamy na notkę? jaram się tym, bo moja kumpela startuje, sama bym chciała, tylko jeszcze bloga się nie dorobiłam :>
Usuńjest bardzo prosta :) większość dań jakie przygotowuje robię bezprzepisowo ;P dzięki za konkurs, ale nie wezmę w nim udziału .. niestety chodzę o dwóch szkół i czasowo nie dam rady, a bloga prowadzę z pasji i przyjemności, a przede wszystkim jest to forma super motywacji. POLECAM !
UsuńBez owsianki nie wychodzę z domu, dziś była z bananem, daktylami i musli z orzechami. Pychotka ! :>
OdpowiedzUsuńWiesz coś może odnośnie płatków (mix owsianych, jęczmiennych, orkiszowych i różnych nasion i pestek) czy jedzenie ich z jogurtem, a nie w formie owsianki, jest równie zdrowe. A może jedynie owsianka jest dobrze przyswajana przez organizm. Niestety spotykam się ze sprzecznymi opiniami. Ostatnio natrafiłam na stwierdzenie Dr Ewy Dąbrowskiej, że płatki spożywane bez zagotowania ich (w postaci rozmiękczonej owsianki) odwapniają kości.
OdpowiedzUsuńnie będę się sprzeczać i uważać, że wiem wszystko najlepiej, ale pierwszy raz słyszę o odwadnianiu kości. Może coś w tym jest, jedyne co słyszałam, to o tym iż do strawienia błonnika uchodzi z nas dużo magnezu. A co do płatków w formie jaką zażywam czyli trzy łyżki zalane wrzątkiem+jogurt naturalny i pestki, owoce to dietetyk mi ustaliła więc teraz już zwątpiłam po twoim komentarzu. W sumie bardzo mi pasuje takie śniadanie bo jest szybkie i przede wszystkim jogurt w połączeniu z płatkami staje sie neutralny i nie jest już taki zimny,a ja nie toleruję z rana takich rzeczy. Jak wybiorę się do dietetyka to zapytam o te płatki, zaczerpnę wiedzy i później się podzielę :)
UsuńZ niecierpliwością będę czekać na wieści od dietetyka :)
Usuń