czwartek, 16 maja 2013

Witam wszystkie zabiegane i zalatane kobietki,
w tym tygodniu ciężko u mnie z ćwiczeniami. Wczoraj byłam na dwóch zajęciach pod rząd - zumba i cellustop : ) Dzisiaj natomiast przeszłam ponad 4 km na piechotę z torbą zakupów (a same dobre rzeczy kupiłam-kaszę jaglaną, płatki owsiane i jęczmienne, pęczak, sery białe, fetę, oliwę, 2 kg mąki żytniej) i torbą z książkami. Doszłam do wniosku, że jeśli mam czekać na autobus, który zjawi się za ponad pół godziny to szybciej będzie jak się ruszę, a nie będę siedziała i próbowała układać na nowo życie na ławce. Połączyłam przyjemne z pożytecznym. Jak będę mieć dzisiaj siłę to może poćwiczę. Tymczasem kilka słów o mojej ulubienicy owsiance, którą gotują na kilka dni by rano wstać i podgrzać, dodać owoce, jogurt i być szczęśliwą, najedzoną kobietą. Owsianka jest bardzo zdrowa, znalazłam fajny artykuł:

Właściwości odżywcze owsianki

Owies jest nie tylko bogaty w białko, ale również posiada zdrowe aminokwasy. Zjadając na śniadanie owsiankę z mlekiem, dostarczamy organizmowi wszystkich niezbędnych mu do funkcjonowania aminokwasów. Jedna porcja płatków owsianych zapewnia naszemu organizmowi:
witaminę B6 – która poprawia pamięć i koncentrację, zapobiega występowaniu anemii,
witaminę B1 i kwas pantotenowy – które przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci,
substancje antydepresyjne i likwidujące zły nastrój.

Porcja owsa zawiera również magnez, żelazo oraz witaminy. Płatki owsiane to także źródło błonnika. Udowodniono, że zawierają one najwięcej błonnika rozpuszczalnego, tzw. beta-glukanu. Ma on zdolność tworzenia lepkich żeli, które są odporne na działanie enzymów trawiennych. Wykazuje właściwości prebiotyczne, co oznacza, że jest pożywką dla dobrych bakterii bytujących w jelitach. Ponadto bakterie częściowo rozkładają beta-glukan, co prowadzi do powstania kwasów organicznych, które są bardzo istotne dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego. Owsianka na śniadanie lub kolację dostarcza również kwasów tłuszczowych. Owies, ze wszystkich zbóż zawiera najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Tłuszcz ten zawiera bardzo cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, których organizm sam nie potrafi wytwarzać. Ich wielką zaletą jest to, że:
Zapobiegają powstawaniu zakrzepów.
Odgrywają dużą rolę w profilaktyce i leczeniu miażdżycy.
Dbają o nawilżenie skóry.
Łagodzą podrażnienia.
Chronią przed nowotworami.

Zdrowe odżywianie warto wspomóc poprzez regularne spożywanie owsianki. Udowodniono bowiem, że owsianka zjadana codziennie zapewnia większą sprawność fizyczną i wytrzymałość. Jest uwielbiana przez kulturystów, biegaczy, kolarzy. Zajmuje trzecie miejsce w rankingu na najzdrowsze pokarmy świata. Posiada niski indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. Ma niewiele kalorii, a równocześnie likwiduje uczucie głodu. Dlatego też warto jeść owsiankę.

Ciekawostki o owsiance

Owies uprawiano już w Europie w epoce brązu, czyli ok. 1800-1700 roku p.n.e. W średniowieczu owsianka była podstawą żywienia, dla angielskich górników była posiłkiem, który dawał im siłę i wytrzymałość podczas ciężkiej pracy. Dziś owsianka jest gościem na niewielu, niestety, stołach. Dlaczego tak wiele osób zapomniało o owsiance na rzecz sztucznie słodzonych płatków kukurydzianych? Być może uznali, że jest trudna do przygotowania. Nic bardziej mylnego, przyrządzenie owsianki zajmuje niewiele czasu, a korzyści płynące z jej spożywania są nieocenione.

 Najlepiej spożywać owsiankę przygotowaną na mleku z dodatkiem bakalii (rodzynek, suszonych moreli, śliwek, orzechów) lub świeżych owoców (bananów, truskawek, jagód, jabłek). Owsianka jest daniem prostym w przygotowaniu. Płatki owsiane zalewamy goracym mlekiem, dodajemy bakalie, cynamon, wanilię i czekamy około 5-10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie możemy dodać owoce i potrawa jest gotowa do spożycia.
Jeśli chcesz zadbać o zdrowe odżywianie, rozważ powrót do tradycyjnych produktów i dań. Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale i smaczna. Owsianka na śniadanie doda ci energii i pozytywnie wpłynie na zdrowie.

http://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-owsianki

owsianka na bardzo gęsto ;P

uwielbiam takie pojemniki, przygotowuję porcje owoców do owsianki na kilka dni


polecam kaszę jaglaną ze szpinakiem



wrap z pełnego ziarna z sałatką porową

MOTYWUJEMY:





10 komentarzy:

  1. Ja chyba nie mogłabym jeść takich przeleżanych owoców z pudełka przez kilka dni. Przecież to nic trudnego pokroić sobie codziennie świeże owoce do owsianki czy jogurtu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czasami ciężko pokroić owoce o 5 rano, są w pudełku najwyżej trzy dni. Ale masz rację to też lenistwo wystarczy wstać wcześniej i na świeżo przygotować. Bardzo chcę nakłonić rodziców i siostrę do zdrowszego odżywiania i dlatego przygotowuję jedzenie wcześniej. O dziwo mama już zaczęła jeść owsiankę :)

      Usuń
  2. za owsianką to trochę nie przepadam, ale spodobała mi się ta sałtka z porami - co do niej dodajesz? (oprócz porów rzecz jasna :>)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sałatka jest bardzo prosta i spontaniczna :) por, sałata lodowa, ser feta, jogurt naturalny, jajko gotowane, ogórek zielony i pieprz:) żałuję, że nie miałam w domu nic czerwonego by móc dodać, możesz przyprawić bardziej na ostro jeśli lubisz :)

      Usuń
    2. bardzo dziękuję, wydaje się prosta, jest szansa, że mi się uda :) a ty z taką wiedzą to powinnaś się zgłosić do tego konkursu z mojanowafigura.pl/blogerki. chyba, że bierzesz udział i tylko czekamy na notkę? jaram się tym, bo moja kumpela startuje, sama bym chciała, tylko jeszcze bloga się nie dorobiłam :>

      Usuń
    3. jest bardzo prosta :) większość dań jakie przygotowuje robię bezprzepisowo ;P dzięki za konkurs, ale nie wezmę w nim udziału .. niestety chodzę o dwóch szkół i czasowo nie dam rady, a bloga prowadzę z pasji i przyjemności, a przede wszystkim jest to forma super motywacji. POLECAM !

      Usuń
  3. Bez owsianki nie wychodzę z domu, dziś była z bananem, daktylami i musli z orzechami. Pychotka ! :>

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiesz coś może odnośnie płatków (mix owsianych, jęczmiennych, orkiszowych i różnych nasion i pestek) czy jedzenie ich z jogurtem, a nie w formie owsianki, jest równie zdrowe. A może jedynie owsianka jest dobrze przyswajana przez organizm. Niestety spotykam się ze sprzecznymi opiniami. Ostatnio natrafiłam na stwierdzenie Dr Ewy Dąbrowskiej, że płatki spożywane bez zagotowania ich (w postaci rozmiękczonej owsianki) odwapniają kości.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie będę się sprzeczać i uważać, że wiem wszystko najlepiej, ale pierwszy raz słyszę o odwadnianiu kości. Może coś w tym jest, jedyne co słyszałam, to o tym iż do strawienia błonnika uchodzi z nas dużo magnezu. A co do płatków w formie jaką zażywam czyli trzy łyżki zalane wrzątkiem+jogurt naturalny i pestki, owoce to dietetyk mi ustaliła więc teraz już zwątpiłam po twoim komentarzu. W sumie bardzo mi pasuje takie śniadanie bo jest szybkie i przede wszystkim jogurt w połączeniu z płatkami staje sie neutralny i nie jest już taki zimny,a ja nie toleruję z rana takich rzeczy. Jak wybiorę się do dietetyka to zapytam o te płatki, zaczerpnę wiedzy i później się podzielę :)

      Usuń
    2. Z niecierpliwością będę czekać na wieści od dietetyka :)

      Usuń