A teraz o warzywie, które mi zakręciło w głowie i uwielbiam je- niepozorny seler ;) najlepszy wg mnie jest gotowany.
Bulwa szczęścia i zdrowia
Poznaj właściwości selera
Czy wiesz, że seler ma wiele
dobroczynnych właściwości dla twojego zdrowia? Niepozorna porowata
bulwa, której zapach wiele osób uważa za przykry,
kryje w środku nie do końca doceniane dobro odżywcze i lecznicze.
Kiedyś wierzono, że seler przynosi szczęście, dziś udowodniono,
że na pewno przynosi zdrowie, urodę i długowieczność.
Historia bulwy
Współczesne odmiany, używane
na co dzień w kuchni, pochodzą od dzikiego selera naciowego. Dziki
seler był już przed wiekami ceniony jako roślina lecznicza przez
starożytnych mieszkańców basenu Morza Śródziemnego.
W starożytnym Egipcie, Grecji i Rzymie bulwa selera była stosowana
w celach rytualnych i pogrzebowych. A od czasów Hipokratesa
seler był podawany w stanach silnego wzburzenia jako środek
uspokajający. U Rzymian był w ogóle niezmiernie ceniony, do
tego stopnia, iż wizerunek naci selera występował na bitych
monetach wymiennie z wawrzynem.
Cięgle odkrywano nowe właściwości
tego warzywa i to nie tylko w celach czysto zdrowotnych, bowiem
polecano go panom jako afrodyzjak. W XVII wieku Włosi, drogą
selekcji, uzyskali hodowlane rośliny o zwartych, dorodnych pędach,
a także wyeliminowali charakterystyczną dla dzikiego selera gorycz
i bardzo silną woń. Odmiana naciowa jest najmłodszą odmiana tego
warzywa, wyhodowana w Utah w USA w ubiegłym wieku
Magazyn substancji odżywczych
Amerykanie i Japończycy, którzy
mają wręcz obsesję na punkcie żywienia i leczenia selerem,
doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Wymienię
tylko najważniejsze. Obie odmiany selera zawierają witaminę A, E,
C (naciowy ma jej więcej) oraz naturalną witaminę B kompleks,
łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Warzywo to ma ponadto dwa
razy więcej witaminy C niż cytrusy, W zależności od pory roku i
sposobu przechowywania może mieć jej nawet do 150 mg w 100 g.
Sławę odżywczą zawdzięcza seler
pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi
ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw
korzeniowych, a także sporo innych składników mineralnych,
takich jak wapń, potas i cynk, a dodatkowo nieco magnezu i żelaza.
W selerze znajdują się
fantastyczne substancje czynne odpowiedzialne za zdrowotne
właściwości warzywa, czyli flawonoidy, furanokumaryny. Flawonoidy
są związkami roślinnymi, które mają silne działanie
przeciwzapalne, antyoksydacyjne (antyutleniające), uszczelniające
na naczynia krwionośne, rozkurczające i moczopędne. Również
furanokumaryny wykazują działanie moczopędne i rozkurczające
mięśnie gładkie. Dzięki tym dwóm substancjom seler jest
niczym skład apteczny zamknięty w guzowatej bulwie.
Działanie selera
- Wszystkie zalety selera sprawdzają
się w dietach odchudzających. Ponieważ seler jest niezwykle mało
kaloryczny (nawet jak na warzywo) - w 10 dag bulwy jest jedynie 7
kcal, a w naci jeszcze mniej, 4-5 kcal. A dodatkowo przyspiesza
trawienie, jest zatem wskazany dla dbających o linię.
- Warto wiedzieć również o
tym, że seler ma moc kojenia zszarganych nerwów - zawarte w
nim składniki mają działanie uspokajające i przeciwdepresyjne.
Medycyna ludowa od wieków przypisywała selerowi działanie
antystresowe
- Dieta selerowa oczyszcza organizm z
toksyn zawartych m.in. w pożywieniu
- Medycyna ludowa przypisuje selerowi
działanie przeciwzapalne. Zaleca przykładanie startego korzenia na
zaczerwienione oraz łzawiące oczy.
- Seler wykazuje również
działanie moczopędne, dlatego jest wspaniałym naturalnym lekiem w
przypadku kamicy nerkowej i przy zaburzeniach czynności nerek.
Zwłaszcza sok z selera powinny pijać regularnie osoby mające
kłopoty z nerkami
- Seler działa przeciwbólowo.
Picie wywaru z gotowanej bulwy selera łagodzi bóle
artretyczne. Również przy dnie moczanowej jedzenie selera w
każdej postaci oraz picie soku i esencjonalnego wywaru może
przynieść ulgę obolałym stawom.
- Polecany jest dla niejadków -
pobudza apetyt
- Pobudza przemianę materii, usuwając
jednocześnie szkodliwe produkty uboczne tego procesu (np. kwas
moczowy, który nie wydalony zamienia się w kryształki
odkładające się w stawach i powodujące skazę moczanową oraz
silne bóle).
Seler działa wspomagająco na układ
pokarmowy. Pomaga na przykład trawić tłuszcze. Seler wzmaga
produkcję żółci, ale jednocześnie zapobiega jej zastojowi
w woreczku (co jest przyczyną powstawania kamieni). Ułatwia
trawienie i likwiduje nawet zaparcia wynikające ze złych
przyzwyczajeń żywieniowych...
- Seler wzmacnia układ odpornościowy,
oczyszcza organizm z toksyn i pobudza przemianę materii, dlatego
jest szczególnie polecany w okresie rekonwalescencji po
przebytych chorobach, w trakcie powrotu do zdrowia oraz przy
stosowaniu diet odchudzających.
- Seler wspomaga także leczenie
zapalenia górnych dróg oddechowych i przewlekłych
chorób płuc.
- Dieta bogata w seler zalecana jest
także osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze (napar z nasion
selera znakomicie obniża ciśnienie tętnicze).
- Seler polepsza pracę serca.
Dzięki przeciwutleniaczom, czyli
witaminom C i E, chroni skórę i cały organizm przed wolnymi
rodnikami, a tym samym przed nowotworami.
- Szklanka soku z selera wypijana
regularnie na czczo działa jak eliksir młodości, ponieważ,
oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę,
wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze. Zawiera też
witaminy z grupy B.
- Korzeń selera dodaje smaku zupie i
może zastąpić sól.
Uwaga: Zawarte w selerze furanokumaryny
mogą wywoływać reakcje alergiczne i uczulenie na promieniowanie
słoneczne. I jest to jedyne przeciwwskazanie. Dlatego warto polubić
smak selera i zaprzyjaźnić się z tą bulwą przynoszącą dużo
zdrowia za niewielkie pieniądze.
http://w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Zdrowie/529580,1,Seler-wlasciwosci--bulwa-selera-wlasciwosci.html
pyszna herbatka polecam, jak dotąd nie lubiłam fusów tak teraz się zaprzyjaźniliśmy
dzisiaj rano ;)
moje śniadanie
i jak tu rano pałać entuzjazmem jak tylko 10 stopni ;O
Dokładnie, jabłka są pyszne :)
OdpowiedzUsuńO, nawet nie wiedziałam, że seler przynosi tyle dobrego ;) Spróbuję go dodać do koktajli warzywnych, bo na surowo chyba nie zjem :D Ewentualnie starty do sałatek :)
na surowo też nie lubię, ale polecam ugotowany na rosołku z innymi warzywami :) ostatnio gotowałam seler z marchewką i cukinia do tego buraczki ze szpinakiem = bomba witaminowa ;)
UsuńJa szaleje optymistycznie w spodenkach 3/4! Troszkę zmarzłam, ale przywołam pogodę strojem ;D.
OdpowiedzUsuńLubie te herbaty, ale zawiódł mnie ich sklep online. Ponad miesiąc czekałam na paczkę z kubkiem i herbatą :/.
poszalałaś koleżanko ze spodenkami:)
Usuńherbatkę kupowałam w Spar :)
Ja kiedyś nie lubiałam selera i muszę się do niego jakoś przekonać ;)
OdpowiedzUsuńHej :) Nasz projekt "Jestem z siebie dumna!" dobiega końca, dlatego proszę o małe podsumowanie [możesz wysłać je na maila fit.moolla@gmail.com, przesłać przez formularz kontaktowy lub w jakiejś innej formie, żeby do mnie dotarło :)]. Mile widziane zdjęcie 'dumnego' pojemniczka i kilka haseł z karteczek :) Chciałabym jeszcze w tym tygodniu napisać podsumowującego posta, więc czkam na wiadomość :)
OdpowiedzUsuń